Cukor
Cukor
Története:
A szilárd cukor felfedezését a 4-7 század közötti időszakra teszik.
Ez idő tájt Indiában háromféle
cukrot készítettek:
·
vörös vagy nyerscukrot
·
kristályos cukrot vagy cukorlisztet
·
kemény cukorkristályokat
A cukorgyártáshoz a cukornád sűrűre befőzött levét, a nádmézet használták.
Mivel ez olcsóbb volt, mint méz lassanként
visszaszorította a méz használatát. A nádmézből cukorkristályok váltak ki, ha
beszáradt. Később ezeket a kristályokat tudatosan állították elő, így
keletkezett a cukorgyártás.
Cukornád ültetvény
Indiából a cukornád és a cukor ismerete csak lassan terjedt nyugat felé.
Legközelebbi adatokat a cukornádról a 6. században találunk a perzsáknál, akik révén az arabok is megismerkedtek a cukornáddal és
a cukorral. Eleinte az uralkodók, a kalifák kedvelt luxuscikke volt. Lassanként
egyes városok gyárvárosokká váltak, ahonnan a készített cukrot messze vidékre
is elszállították.. Egyiptom a cukornád meghonosítása után a leghíresebb
cukortermelő országok egyikévé lett. Nagyot léptek előre a cukorfinomítás
terén, olyannyira, hogy Indiában még ma is az ő finomítási eljárásukat
használják. Spanyolországban 1150-ben 29 000 hektár föld volt
cukornáddal beültetve és Motrilvárosában (Granadában) 14 cukorgyár volt.
A nádméz ismeretét Európa többi részén a keresztes
hadjáratok terjesztették el,
és Velence hozta forgalomba. Az első cukorszállítmány 966-ban
érkezett Szíriából és Egyiptomból Velencébe; miután pedig Ciprus szigete is a keresztények birtokába jutott, a
cukortermesztés virágzásnak indult.
Feldarbolt
cukornád
Magyarországon 1419-ben találjuk az első
feljegyzést a cukorról, Zsigmond király udvarában. Amikor Mátyás király 1476-ban Beatrixszal házasságra lépett,
«az asztalt aranyozott cukorból készült fa, melyen angyalok és mókusok voltak,
díszítette, fákkal, cserjékkel és éneklő madarakkal ékesített, tisztán cukorból
készült kerttel».
Amerika felfedezésével az Újvilág hatalmas
versenytársa lett az Óvilágnak. Kolumbusz Kristóf már 1492-ben átültette a cukornádat
Santo-Domingóba, amely csakhamar Európa fő szállítójává vált. A 19. század végén Kuba, Manila, Jáva, Brazília
termelte a legtöbb cukornádat. Európában – Spanyolországot kivéve – már nem
termesztenek cukornádat.
Betakarított cukorrépa
Cukorfajták és
felhasználásuk
Cukornád és finomított nádcukor.
Répacukor
Fehér cukor
Más elnevezései: asztali cukor, finomítottcukor, répacukor. A finomítottcukrot a répa levéből nyerik. Amint kivonták a cukorrépából,
nagyon komoly eljárásokon megy keresztül, míg fehér, kristályos anyag nem lesz
belőle. Fajtái: kristálycukor, kockacukor, porcukor.
Barna cukor
Nyers cukor (nádcukor)
Finomítatlan termék, melynek előállításánál a cél az, hogy megőrizzék a
nádcukor eredeti melasztartalmát. Ez a fő különbség, ami a nádcukornak különös
aromát és jellegzetes színt biztosít.
Szőlőcukor vagy krumplicukor
Egyszerű cukor, glükóz, amelyet például a burgonyában megtalálható keményítő lebontásával lehet előállítani. Ezt a folyamatot ipari méretekben
rendszerint a keményítő híg savas hidrolízisével, nyomás alatt történő főzésével érik el. Az így nyert oldat bepárlásával
kapják a lehűtés után a kristályosan megdermedt terméket. A szőlőcukrot a seljtek közvetlenül
tudják energiaforrásként felhasználni. Édességekben is megtalálható, főleg energiaszeletek édesítésére használják.
Gyümölcscukor vagy fruktóz
A legédesebb cukorféleség, nagy mennyiségben található a gyümölcsök nedvében
és a mézben. Nád- vagy répacukor elbontásával állítják elő. Cukorkák, szörpök,
gyümölcskonzervek, gyógyszerek édesítésére használják.
Xilitol
Egy cukoralkohol, amit édesítőszernek használnak.
Felfedezhető a zöldségekben, gyümölcsökben, sőt maga az emberi test is termeli.
Nyírfacukor néven is ismert, ami egy magyar fantázianév a xilitolra, és arra
utal, hogy a xilitolt először nyírfából vonták ki, neve ellenére azonban ez is
kukoricarostból készül.
Kísérlet:
Cukor: Színe:Fehér
Szag: édes
Halmazállapot:szilárd
Oldódik
Vízben
Megjegyzések
Megjegyzés küldése