Győr a 4 folyó városa

Győr a 4 folyó városa


Kihasználva a jó időt, októberben külső helyszíneken nyomoztunk. Első utunk Győrbe vezetett, ahol körbe jártuk a folyókat, sőt a volt folyókat.
Szóval Győr 4 folyója a következő 3: Mosoni-Duna és a Rába. (Ez vicc volt.😄) Tényleg három folyója van. A város szélén a Rábca folyik a Dunába, de a Marcal jóval a városon kívül ömlik a Rábába. Amit sokan Marcalnak neveznek, az a Holt-Rába, amely a XIX. sz-i folyószabályozáskor a Rába kiegyenesítése során maradt meg.
Nyomozásunk során jártunk a Rábca egykori medrébe, ami ma Bercsényi liget néven szerepel. A medret nem tölt9tték fel egészen, így ma is látható hol folyt a folyó. Jártunk a Radó szigetet, ami elég sokszor került víz alá áradáskor. Most azonban nagyon alacsony volt a vízállás. A Rába Duna összefolyásánál a Püspökvár körül kiépítettek egy remek sétányt, mi is körbe jártuk az egykori vár bástyáját.
Halált megvető bátorságról tett tanúbizonyságot két nyomozótársunk. Az egyikük törött kézzel vett vízmintát a Dunából, másikuk térdig sűllyedt a Rába iszapos partjába. A vízmintákat itthon kiértékeljük.
        


 














Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A jód szublimálása