Kálium-permanganát



Kálium-permanganát

Lila színű kristályos ionrácsos vegyület. 

Vízben oldódik, oldata lila színű, igen erős oxidálószer. A kálium-permanganát gyártása mangán-dioxidból indul ki. A mangán-dioxidot kálium-hidroxiddal összeolvasztják. Ekkor a levegő oxigénjének hatására kálium-manganát keletkezik.

       Szervezetbe kerülése esetén!
Belélegzéskor szükséges a friss levegő biztosítása, panaszok esetén orvos hívása. Bőrre jutáskor azonnal le kell törölni, majd vízzel és szappannal lemosni. Szembe kerülés esetén a nyílt szemet percekig folyó víz alatt kell öblíteni, valamint orvost hívni. Lenyelése esetén a száj kiöblítése, sok víz fogyasztása, valamint azonnali orvosi segítség szükséges

 
Hevítéskor a kémcsőbe tettünk egy kis kálium-permanganátot és borszesz égető felett melegíteni kezdtük. Nemsokára pattogó hangot lehetett hallani. Egy hurka pálcának a végét meggyújtottuk, de csak hogy a pálca vége parázsoljon. Majd a pálcával bele nyúltunk a felhevített kálium-permanganáthoz. Az anyag váratlanul konkrétan fellobbant. A kálium-permanganát úgy bomlott le, hogy oxigén fejlődött és ez által gyulladt meg a pálca.

Okossasok

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Győr a 4 folyó városa

A jód szublimálása