A víz
A víz
"Se ízed nincs, se színed, se
zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül hogy megismernének.
Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy. "
A víz, vagyis a dihidrogén-monoxid (latinul: aqua) a hidrogén és az oxigén vegyülete, kémiai képlete H2O. Színtelen, szagtalan, íztelen, folyékony kémiai anyag, melynek mikroorganizmusoktól mentes olvadáspontja 0 °C, forráspontja 100 °C 101,3 kPa nyomáson. Egészen -48 Celsius-fokig túlhűthető. A „víz” megnevezés általában a szobahőmérsékleten folyékony állapotra vonatkozik, szilárd halmazállapotban jégnek, légnemű halmazállapotban gőznek nevezik. Dipólusmolekulák alkotják. A víz egy amfoter vegyület, ami azt jelenti, hogy viselkedhet savként és bázisként is.
A vendéglátásban a vezetékes és palackozott ivóvízzel, a forrásvízzel, a
szikvízzel, az ásványi anyaggal dúsított ivóvízzel, az ízesített
vízzel, a természetes ásványvízzel és a gyógyvízzel találkozhatunk.
Napjainkban az ivóvizet már előállítják, kitermelik, és csővezetékeken
keresztül juttatják el a felhasználókig. Régen főleg kútból/ gémeskútból húzták fel a vizet, bár még most is vannak ilyen kutak.
- A víz a Föld felületén megtalálható egyik leggyakoribb anyag, a földi élet alapja.
- A Föld felületének 71%-át víz borítja, ennek kb. 2,5%-a édesvíz, a többi sós víz, melyek a tengerekben, illetve óceánokban helyezkednek el. Az édesvízkészlet gleccserek és állandó hótakaró formájában található részét nem számítva az édesvíz 98%-a felszín alatti víz, ezért különösen fontos a felszín alatti vizek védelme. Magyarország ivóvízellátásának több mint 95%-a felszín alatti vizeken alapszik. Kanada rendelkezik a legnagyobb édesvíz-tartalékokkal, a források 25%-ával.
Drasztikusan csökken a Föld ivóvízkészlete. Korunknak egyik nagy problémája az ivóvízhiány. 2006-ban a mezőgazdaság felelős a globális vízfogyasztás mintegy 80%-áért.
Geológiai értelemben a víz egyszerre két csoportba tartozik:
- Ásvány
- Kőzet
Ásványként az oxidásványok ásványosztályba és annak 1. alosztályába (egyszerű oxidok közé) tartozik, és a SiO2-hoz hasonló tetraéderes elemi cellái hatszöges kristályrendszerű
(hexagonális) kristálykifejlődést eredményeznek. Általános megjelenési
formája a hatszöges oszlop lenne, ennek azonban leggyakoribb és
legismertebb a kezdeti fázisa a hópihe, a hatszöges oszlop metszete.
Kőzetként monomineralikus, a hidrogén-oxid ásványból álló üledékes kőzet. Ezt nem befolyásolja a folyékony halmazállapot, ahogy a higany is lehet ásványos terméselem, sőt a földgáz is kőzetfajta.
Biológiai jelentősége óriási, a földi élet elképzelhetetlen nélküle, a sejt- és testnedvek legnagyobb részét víz alkotja. A vér
ozmózisnyomásának normál szinten tartásában is jelentős szerepe van.
Ajánlott a napi legalább 1,5-2 liter folyadék elfogyasztása, ez alapvető
igénye szervezetünknek. Két-három napnál tovább az orvostudomány mai
állása szerint az ember nem élheti túl a vízhiányt.
A víz rendkívül fontos szerepet betöltő kémiai anyag, a Föld
vízburkát alkotja, kitölti a világ óceánjait és tengereit, az ásványok
és kőzetek alkotórésze, a növényi és állati szervezetek pótolhatatlan
része. Nagyon fontos az iparban, a mezőgazdaságban, a háztartásokban, a
laboratóriumokban stb.
A vizekben élő állatok számára nélkülözhetetlen. Az oldott oxigént
lélegzik kopoltyújukkal, másrészt télen, mivel 4 °C-on a legsűrűbb, a
4 °C-os víz a vizek aljára süllyed, és ezek után nem érintkezik a hideg
levegővel, ezért nem fagy be. Így az állatok áttelelhetnek megfagyás
nélkül a tavak alsó részeiben.
A víz színtelen, szagtalan, íztelen folyadék. Az ivóvíz kellemes ízét
a benne oldott anyagok okozzák. A víz az egyetlen olyan anyag a Földön,
amely mindhárom halmazállapotában megtalálható. A víznek +4 °C-on a
legnagyobb a sűrűsége. Télen a folyóknak és tavaknak csak a teteje fagy
be, így a jég alatt megmarad az élővilág. A jégben a vízmolekulák
kristályt, vagyis molekularácsot alkotnak. A víz jó oldószer. 1 liter
vízből kb. 1750 liter gőz keletkezik. Nagy hőmérséklet hatására (pl.
olvadt fém) termikus bomlás következik be, azaz hidrogénre és oxigénre
bomlik – ezek elegye az igen robbanékony durranógáz.
A víz sűrűsége 4 °C-on maximális, 20 °C-on 998,2 kg/m³.
A vízben is és a jégben is a vízmolekulák között hidrogénkötések
(hidrogénhíd-kötések) jönnek létre: az egyik vízmolekula hidrogénatomja
kapcsolódik a másik vízmolekula oxigénatomjának egyik nemkötő
elektronpárjához. A molekulák közti hidrogénkötésben álló hidrogén és
oxigén atommagok nagyobb távolságra vannak egymástól, mint a molekulán
belüli kovalens kötésben álló hidrogén és oxigén atommagok. Egy
vízmolekula összesen 4 másik vízmolekulához képes hidrogénkötéssel
kapcsolódni. A folyékony halmazállapotú vízben nem minden hidrogénkötés
jön létre, kialakulásuk és felbomlásuk folyamatos, csak részleges
rendezettség alakul ki. Azonban a víz jéggé fagyásakor – azaz a
molekularácsos kristályszerkezet kialakulásakor – minden hidrogénkötés
létrejön, a molekulák között teljes rendezettség alakul ki, amely
egyúttal rosszabb térkihasználtságot eredményez, mint amit a molekulák a
folyékony vízben megvalósítanak: a molekulák a jégben távolabb
helyezkednek el egymástól, nagyobb teret töltenek be, mint a vízben. Ez
okozza azt, hogy a jég sűrűsége kisebb, mint a vízé, és fagyáskor a
többi anyagtól eltérően a víz térfogata megnő (mintegy 9%-kal). Ezért
úszik a jég a vízen.[
Megjegyzések
Megjegyzés küldése