Győri termálvíz



Győri termálvíz                                              
Már a középkorban két fürdőt jegyeztek a krónikák Győrben; negyed évszázada pedig az akkori egészségügyi miniszter gyógyvízzé minősítette a termálkutakból feltörő vizet. Győri termál várja a gyógyulni vágyókat is.

Termálvizes, fizioterápiás és alternatív gyógyászattal komplett kezelésre is lehetőség nyílik. Az ezen a területen nagy tapasztalattal rendelkező főorvos a kopásos csont- és ízületi betegségekben, illetve a krónikus gyulladásos ízületi és izombántalmakban szenvedőknek feltétlenül ajánlja a győri Rába Quelle fürdő vizét. Az idült gyulladásos nőgyógyászati betegek, illetve a szintén krónikus hörghuruttal vagy tüdőtágulással küzdők szintén bízhatnak a termálvíz gyógyító hatásában. A gyógyvíz ivókúraként is használható: emésztőszervi megbetegedéseknél vagy csökkent pajzsmirigyműködésnél szintén hatásos. 

Az igazolás szerint ásványi sókban gazdag, alkáli hidrogén-karbonátos, kloridos és jodidtartalmú a győri víz, amely jótékony hatású az idült mozgásszervi és nőgyó- gyógyászati betegségekre; ivókúra esetén pedig javasolt fogszuvasodás ellen, de gyógyítólag hat a fogínysorvadásra is. Az értékes forrás állítólag pannon kori ásványvízből származik.






 

 A győri gyógyvíz összetétele

mg/L
Kálium és nátrium (K+Na)
 648,80
 Ammónium (NH4)
 7,20
 Kálcium (Ca)
 8,70
 Magnézium (Mg)
 8,10
 Vas (Fe)
 8,16
 Klorid (Cl)
475,00
 Jodid (I)
  1,26
 Fluorid (F)
  1,15
 Hidrogén-karbonát (HCO3)
 951,60
 Szulfid (S)
 0,34
 Metabórsav (HBO2)
 3,00
 Metakovasav (H2SIO3)
 60,84
 Szabad szénsav (CO2) 
 13,20
 Összes oldott alkotórész:
 2.177,35
 Hidrogénion–koncentráció (pH)
 8,04

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Győr a 4 folyó városa

A jód szublimálása