Levegő


A levegő

A levegő a Földet körülvevő gázok elegye. A levegő főbbalkotó részei: a nitrogén 78%, az oxigén 21%, a szén- dioxid. A levegő színtelen, szagtalan gáz, vízben nagyon rosszul oldódik, oldódás közben az összetétele is megváltozik. Például vizben oldott állapotban oxigéntartalma 34%. Nagyon lehűlve cseppfolyós, világoskék színű.
A nitrrogén a periódusos rendszer 7. eleme. Gáz halmazállapotú, színtelen, szagtalan. A levegő 78%- át alkotja. Nehezen hozható kémiai reakcióba, csak magas hőmérsékleten. A légzés során tulajdonságaiban változatlan marad. A nitrogént a skót Rutherford ismerte fel, mikor rájött, hogy a levegőből elkülömíthető. 
  a nitrogén szerkezete


 Az oxigén a periódusos rendszer 8. eleme. Vegyjele az O. Megfelelő hőmérsékleten és nyomáson az oxigénatomok párosával kötődnek, így létrjött a kétatomos oxigén, mely színtelen, szagtalan, íztelen gáz, mely a szárazföldi élethez elengedhetetlen.




A szén- dioxid légköri nyomáson légnemű vegyület. A tiszta levegőnek mindössze 0,004%- át alkotja. Ez a mennyiség azóta megnövekedett. A szén- dioxid üvegházhatású gáz, mely nagyban hozzájárul a globális felmelegedéshez. A jelenlegi helyzethez 80%- áért az ember szén- dioxid kibocsátása okolható.A légkörbe számos forrásból kerülhet, szén és széntartalmú anyagok égése, állatok, növények és mikroorganizmusok légzése során keletkezik. Jelentős mennyiségű szén-dioxid kerül a levegőbe a vulkanizmus során és a tengerek kötött szén-dioxidjából is.


A nemesgázok a levegőnek mindössze 1%-át alkotja. Nemesgázok közé tartozik az argon, a neon, a kripton, a xenon és radon.  Összefoglalónevüket onnan kapták hogy semmilyen más anyaggal nem hozható reakcióba. Közös jellemzőjük, hogy légköri nyomáson és megfelelő hőmérsékleten színtelen és szagtalan gázok egyatomos gázok. 
Szétválasztási módszerek

Cseppfolyósítással történik. Az 1. párlattal kivonják a nitrogént. A 2. párlattal az oxigént vonják ki, végül a 3. párlattal a szén- dioxidot és a nemesgázokat választják szét. 










Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Győr a 4 folyó városa

A jód szublimálása