Magnézium




A magnézium


Azt kaptuk a 6. nyomozási napon feladatul, hogy különböző anyagokat vizsgáljunk meg. Mi ezek közül a magnéziumot mutatjuk be.
A magnézium (régi magyar nevén: kesereny) a periódusos rendszer egy kémiai eleme. Vegyjele Mg, rendszáma 12. Az alkáliföldfémek közé tartozik. A természetben csak a vegyületei fordulnak elő, fontos ásványa például a dolomit. A földkéreg 8. leggyakoribb eleme. Főként kis sűrűségű ötvözetek készítésére használják. Az idegrendszer működéséhez nagyon fontos.
·         Tulajdonságai: - színe: csillogó szürke
·          - szaga: nincs
·          - halmazállapota: szilárd
·         A magnézium vezeti az áramot. Éghető anyag op.650°C

Kísérlet a magnéziummal:
Szükséges anyagok: - magnézium szalag (a lényeg, hogy szilárd és megfogható legyen)
Szükséges eszközök: - főzőpohár, borszeszégő, tégelyfogó/csipesz, óraüveg (magnéziummal), vegyszeres kanál, papírtörlő, áramkör
·         A magnézium vezeti az áramot? (kísérlet)
·         Összeállítottunk egy áramkört és a két ,,jack”dugó végét hozzáérintettük a magnézium szálhoz és azt vettük észre, hogy felgyulladt az égő, tehát vezette az áramot.
·         Következőnek azt figyeltük meg, hogy a magnézium oldódik-e a vízben. Főzőpohárba vizet tettünk és bele raktuk a magnéziumunkat és azt vettük észre, hogy a magnézium bizony nem oldódik a vízben. Fontos tudnivaló, hogy a magnézium tablettának semmi köze nincs a magnéziumhoz, amit mi használtunk az órán.
·         Meggyújtjuk a magnéziumot! ;)
·         Csapattársunk kiment a tanári asztalhoz és magnézium szalagunkat az égő borszeszégő fölé tartotta a csipesszel.
·         Néhány percig vártunk és hirtelen egy nagy villanás jött és pár másodpercig a magnézium vakító lánggal égett, ekkor tanárunk gyorsan alárakta az óraüveget. Mikor kiemelte a tűz fényéből, döbbenten vettük észre, hogy a magnézium hamuvá (magnézium-oxid) égett.


Készítette: Gaia Gyermekei

 








Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Győr a 4 folyó városa

A jód szublimálása