A kőzetek és ásványok



A kőzetek és ásványok

Megbízónk Peter Earth kérésére a kőzetekről és ásványokról vizsgálódtunk.
A kőzetek bolygók szilárd anyagának kémiailag heterogén többféle megtalálható, nagy kiterjedésű ásványtömegei, vagy jellemző összetételeinek ásványtársulásai.
Keménységi skála:
1.
talk (zsírkő)
körömmel könnyen karcolható
2.
körömmel nehezen karcolható
3.
körömmel nem karcolható, tűvel igen
4.
tűvel nehezen, késsel könnyen karcolható
5.
tűvel nem, késsel nehezen karcolható
6.
késsel nem karcolható, reszelő fogja
7.
üveget karcolja, acéllal szikrázik
8.
üveget karcolja
9.
üveget karcolja
10.
üveget karcolja

Ásványok
Az ásványok olyan, a Föld belsejében és a Földön kívüli objektumokban előforduló, természetes eredetű anyagok, amelyek összetétele és szabályos, képlettel leírható, rendezett szerkezete egyaránt viszonylag állandó: kristályos vagy amorf. Az ásványokat tanulmányozó tudomány az ásványtan(mineralógia).


                         Mi a különbség az ásványok és a kőzetek között?


Az ásványok a természetben mindenütt jelen lévő kristályok. A mesterségesen előállított kristályok közül azonban nem mindegyiket lehet ásványnak tekinteni. A víz sem az: megtalálható ugyan a természetben, de nem kristályokból épül fel, hanem cseppfolyós halmazállapotú! A konyhasónál vagy a jégnél azonban már ásványról beszélhetünk, s ugyanígy a köznyelvben kőnek nevezünk számos anyagot, pl. a gyémántot, a hegyikristályt, a földpátot, stb. Minden ásványban szabályos térbeli alakzatban, kristályrácsba rendeződnek az atomok. Szabad szemmel sajnos nem figyelhetjük meg ezt a rácsszerkezetet, de még nagyítóval vagy egyszerű mikroszkóppal sem. Röntgensugarakkal azonban láthatóvá tehetők a kristályrácsok. Azért a röntgensugarakkal valamennyi ásványt egyértelműen meg lehet határozni. A kőzetek rendszerint többféle ásványból épülnek fel. A kőzet olyan elegy, mint a lisztből, vajból és tojásból készített sütemény. A gránitnak nevezett kőzetet például kvarc, földpát és csillám alkotja. Első ránézésre is megállapítható, hogy a gránit nem egynemű anyag, hanem elegyített. Világosabb és sötétebb alkotórészek (az említett ásványok) építik fel.

#EINSTEINEK:D








Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Győr a 4 folyó városa

A jód szublimálása